Wat is brandoverslag en hoe kun je het vermijden?
Je wil je bedrijf beschermen tegen brand en brandoverslag. Zoveel is zeker. Je bent op de hoogte van de herwerkte Belgische wetgeving en hebt het nodige gedaan met zowel de plaatsing brandwerende deuren als de installatie van brandwerende compartimentering met o.a. brandwerende wanden en plafonds en brandwerende isolatie. Dat wil zeggen dat je wanneer er brand zou uitbreken in je bedrijf, de brand zich zo weinig mogelijk kan uitbreiden naar omliggende ruimtes. Maar bestaat er ook zo iets als een brand die zich uitbreid naar omliggende gebouwen? En hoe bescherm je je bedrijf daar dan tegen?
Brandoverslag en branddoorslag
Brandwerende compartimenteringen en passieve brandveiligheid binnenin je gebouw, zorgen er vooral voor dat branddoorslag beperkt wordt. Branddoorslag is de branduitbreiding die niet verloopt via de buitenlucht. Dat kan dus gaan over vuur dat zich verspreidt via luchtkanalen, leidingen, schachten en spleten in de muur. Brandoverlsag daarentegen is een term die gebruikt wordt voor de uitbreiding van een brand van de ene naar de andere ruimte, uitsluitend via de buitenlucht. Bij brandoverslag zou je dus kunnen spreken van een brand die zich uitbreidt naar de omliggende gebouwen, via de buitenlucht.
Principe van brandoverslag
Afgezien van het feit dat de zuurstof in de buitenlucht het verbrandingingsproces aanwakkert, is de kans klein dat de buitenlucht zelf, vuur zal vatten. Die bestaat namelijk uit meer dan enkel zuurstof.
Hoe gaat dat juist in zijn werk?
Een brand veroorzaakt voornamelijk rook en warmtestraling. Het is die warmtestraling die zich via de lucht kan verplaatsen en verder kan uitbreiden. Wanneer de warmtestraling hoog genoeg is, dat betekent hoger dan 15 kW/ m2, is het mogelijk dat materialen in de omgeving spontaan gaan ontbranden.
Hoe vermijd je brandoverslag naar jouw gebouw?
Voor het vermijden van brandoverlsag is het belangrijk dat je een beroep doet op een expert. De berekening van het risico op brandoverslag in niet eenvoudig en vereisen de nodige kennis van zaken als passieve brandbeveiliging, geometrie en samenhang.
Het belangrijkste aspect in het voorkomen van brandoverslag is een brandwerende gevel. Vanaf het moment dat er gaten in je gevel ontstaan, of dat er iets in de brandscheidingen wijzigt, verhoogt het risico dat de warmtestraling zich via de gevel een weg baant naar je gebouw en overslaat in de aangrenzende brandcompartimenten.
En dan nog even dit…
De NEN 6068 bepaalt het risico op brandoverslag bij gebouwen. Een expert past deze berekening toe om te bepalen of er extra brandwerende oplossing nodig zijn om brandoverslag te beperken. Het risico op brandoverslag wordt bepaald door o.a. de omvang van de brandcompartimentering, het aantal openingen in je gevel, de aanwezigheid van balkons, de wbdbo-eis en de hoogte van je gebouw.
nood aan onze oplossingen?
Soms is het interessant om verder te denken dan wat de wetgeving vraagt, REI projects helpt jou daar graag mee. Neem contact met ons op of bekijk onze referenties.