Onderhoud van brandwerende afdichtingen en doorvoeren: Waar moet je aan denken?

De belangrijkste aspecten van het onderhoud van brandwerende afdichtingen en doorvoeren

In een gebouw met brandwerende scheidingsconstructies of brandcompartimenten, zijn doorvoeringen vaak noodzakelijk voor luchtkanalen, vuilwaterafvoeren, leidingen of (elektriciteit)kabels. Om de brandwerendheid van deze scheidingen te waarborgen, moeten deze doorvoeringen voorzien zijn van brandwerende afdichtingen. En die brandwerende doorvoeringen moeten uiteraard ook onderhouden worden. In dit artikel delen we waardevolle informatie over het onderhoud van jouw brandwerende afdichtingen en de rol van kwalitatieve brandwerende doorvoeren.

Verschillende aspecten van onderhoud

We zien dat het onderhoud van brandwerende doorvoeringen vaak nog veel vragen oproept bij onze klanten. Hoe begin je eraan? Wat moet er gebeuren? Soms zijn de doorvoeringen zichtbaar, maar vaak zijn ze ook verborgen. Hoe geraak je er dan bij? Er bestaan verschillende vormen van doorvoeringen, zoals brandkleppen, opschuimende manchetten, wraps en discs. Een veelgestelde vraag is of deze doorvoeringen onderhouden moeten worden en zo ja, hoe vaak dat moet gebeuren.

Wat zegt de regelgeving?

Het Bouwbesluit 2012 geeft indirect aan dat doorvoeringen brandwerend afgedicht moeten worden. Echter, er wordt niet expliciet vermeld dat doorvoeringen onderhouden moeten worden. Het Bouwbesluit en andere bouwregelgeving bieden dus geen specifieke richtlijnen voor het onderhoud van doorvoeringen.

Brandwerende afdichting bij Milcobel in Beveren
Brandwerende afdichting bij Milcobel in Beveren

Is onderhoud dan wel noodzakelijk?

Uit uitgebreid onderzoek bij leveranciers van brandkleppen is gebleken dat onderhoud aan brandkleppen onder gemiddelde omstandigheden niet nodig is. Drukloze applicaties die correct zijn aangebracht, vereisen doorgaans ook geen onderhoud. Veel van onze leveranciers en fabrikanten garanderen een lange levensduur van 20 tot 25 jaar, mits de producten niet beschadigd of aangetast zijn.

Belangrijke aandachtspunten voor brandwerende afdichtingen

Als eigenaar van een gebouw is het belangrijk om ervoor te zorgen dat brandwerende scheidingsconstructies blijven voldoen aan de geldende Belgische normen. Doorvoeringen mogen de brandwerendheid van de scheidingen niet in gevaar brengen. Het is dus belangrijk om te weten waar de scheidingen zich bevinden, aan welke eisen ze moeten voldoen en of de doorvoeringen correct zijn afgedicht. Een logboek kan helpen om een overzicht te behouden en te voldoen aan toekomstige situaties. Bij REI Projects verzamelen we alle informatie in onze handige REI Sealings app. Zo heb jij steeds alle noodzakelijke informatie op zak.

Brandwerende dichting van doorvoering in Zaventem
Brandwerende dichting van doorvoering in Zaventem

Controles en herstel van brandwerende afdichtingen

Als er geen wijzigingen zijn aangebracht aan de brandwerende compartimenten, is er dus in principe geen actie vereist. Het is echter wel belangrijk om je brandwerende afdichtingen regelmatig te laten controleren. Onze experten kunnen evalueren of er nieuwe onderbrekingen zijn aangebracht of dat de bestaande afdichtingen beschadigd zijn. Die controles kunnen worden gedocumenteerd in het logboek. Bij nieuwe doorvoeringen of tekortkomingen/beschadigingen dient direct herstel plaats te vinden om de optimale werking van de brandscheidingen te waarborgen.

Het onderhoud van brandwerende afdichtingen en doorvoeren speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de brandveiligheid in gebouwen. Hoewel specifieke regelgeving ontbreekt, is het belangrijk om bewust te zijn van de vereisten en mogelijke risico’s. Door aandacht te besteden aan onderhoud, controles en eventuele herstelwerkzaamheden, kan je ervoor zorgen dat jouw brandwerende scheidingsconstructies optimaal functioneren. Neem de tijd om je kennis te vergroten en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van brandwerende doorvoeringen.

Enkele interessante links

nood aan onze oplossingen?

Soms is het interessant om verder te denken dan wat de wetgeving vraagt, REI projects helpt jou daar graag mee. Neem contact met ons op of bekijk onze referenties.

Nood aan een van onze brandveilige oplossingen?