Rook- en brandcompartimenten, dit is wat jij nu moet weten

Wat zijn brandcompartimenten?

Onder brandcompartimenten verstaan we de onderverdeling van een gebouw, door middel van passieve brandbeveiliging, om er op die manier voor te zorgen dat de verspreiding van rook en vuur tot een minimum beperkt wordt in geval van brand. Op die manier wordt er voldoende tijd gecreëerd om de evacuatie veilig te laten verlopen. De brand- en rookcompartimenteringen zorgen er dus voor dat de veilige vluchtroutes bereikbaar blijven.

Brandcompartimenten

We wensen het niemand toe, want een brand in een gebouw kan voor onherstelbaar leed en verlies zorgen. Het is daarom belangrijk om je gebouw zo goed mogelijk te beschermen met zowel actieve als passieve brandbeveiliging. Daar waar actieve brandbeveiliging zorgt voor het bestrijden van de brand, zorgt de passieve brandbeveiliging voor de compartimentering van de brand en het garanderen van veilige vluchtroutes. Door de plaatsing van brandwerende wanden en plafonds, creëeren we brandscheidingen en verdelen we het gebouw onder in brandcompartimenten.

Door onze jarenlange ervaring, zijn we op de hoogte van de laatste trends binnen de markt en doen wij ook enkel een beroep op gerenommeerde merken, waaronder Geotstaff en Promat. Onze installateurs worden jaarlijks bijgeschoold, waardoor de installatie van de brandwerende compartimenteringen feilloos verloopt.

Brandcompartimenten in de praktijk

Wanneer je gebouw niet voldoende beschermd is met passieve brandbeveiliging, zal een brand zich snel verspreiden doorheen deuren, leidingdoorvoeringen en ventilatiekanalen. Brandwerende systemen zoals brandwerende deuren, brandwerende wanden en plafonds en de brandwerende bescherming van luchtkanalen, zorgen ervoor dat de brandveiligheid van je gebouw wordt verhoogt.

Verschillende eisen voor brandbescherming en brandweerstand

Elk type gebouw moet rekening houden met verschillende eisen inzake brandbescherming en brandweerstand. Dat is afhankelijk ban de grootte van het gebouw, het aantal bouwlagen, de aanwezigheid van technische ruimtes enzovoort. Het spreekt voor zich dat gebouwen met 1 verdieping een andere brandweerstand vereist, dan appartementsgebouwen waarin luchtkanalen over meer dan 30 verdiepingen lopen.

REI Projects weet dat elk gebouw anders is en stelt voor jou daarom graag een brandwerende oplossing op maat voor. Wil je weten hoe jij met de juiste passieve brandbeveiliging en een goede brandcompartimentering levens kunt redden? Neem dan contact op met een van onze experten. Zij staan je met alle plezier te woord.

Rookcompartimenteringen

Wanneer er een brand uitbreekt in je gebouw, dan is vuur niet het grootste van je zorgen. De grootste dooddoener bij een brand is namelijk nog steeds rookinhalatie. Daarom is het belangrijk om naast een goede brandcompartimentering, ook een betrouwbare rookcompartimentering te installeren.

Het doel van rookcompartimentering is zoals het woord zegt: de rookverspreiding van naar vluchtroutes beperken, zodat de evacuatie van het gebouw altijd vlot en veilig kan verlopen. Het is dus van het grootste belang dat je gebouw steeds verdeeld is in verschillende rookcompartimenten.

Hoe worden rookcompartimenten opgebouwd?

Een rookcompartiment bouwen we op uit een of meerdere ruimtes die aan elkaar gekoppeld worden door een gang. Elk van die compartimenten wordt begrenst door brandwerende wanden en plafonds, met een optimale brand- en rookweerstand. Meestal zorgen we er ook voor dat deze ruimte brandveilig kunnen worden afgesloten, door bijvoorbeeld een zelfsluitende brandwerende deur.

Is een rookcompartiment dan hetzelfde als een brandcompartiment?

Niet helemaal. Rookcompartimenten vormen een onderdeel van de brandcompartimentering. Zo kan een brandcompartiment opgebouwd worden uit verschillende rookcompartimenten. Belangrijk is dat in geval van brand, de rookcompartimenten minstens 30 min. bescherming kunnen bieden tegen rookdoorgang. Zo is er voldoende tijd om het gebouw op een veilige manier te evacueren en ervoor te zorgen dat de rookinhalatie tot het minimum beperkt wordt.

Zoek je een betrouwbaar brandbeveiligingsbedrijf dat samen met jou het meeste haalt uit jouw project? Ontvang je gaan meer informatie of een offerte op maat? Laat dan jouw gegevens achter. Een van onze experten neemt zo snel mogelijk contact met jou op.

nood aan onze oplossingen?

Soms is het interessant om verder te denken dan wat de wetgeving vraagt, REI projects helpt jou daar graag mee. Neem contact met ons op of bekijk onze referenties.

Nood aan een van onze brandveilige oplossingen?