Brandwerende binnendeuren: Dit moet je nu zeker weten

De brandveiligheid van een gebouw is zeer belangrijk. Brandwerende binnendeuren spelen daarbij een noodzakelijke rol. Deze deuren vormen een bescherming tegen de verspreiding van rook en vuur, waardoor ze mensenlevens kunnen redden. In deze korte gids bespreken we kort wat brandwerende binnendeuren juist zijn, hoe ze werken en waarom ze zo’n belangrijke rol spelen.

Wat zijn brandwerende binnendeuren?

Eerst en vooral zijn brandwerende binnendeuren speciaal ontwikkeld zijn om vuur en hitte te weerstaan. Ze voorkomen dat rook en vuur zich verspreiden tussen de verschillende brandcompartimenten, waardoor de verspreiding van brand wordt vertraagd. Dat heeft als grote voordeel dat mensen het gebouw veilig kunnen verlaten.
Brandwerende deuren zijn meestal vervaardigd uit staal, maar kunnen ook gemaakt worden uit glas of zelfs hout. Door een speciale opvulling van steenwol of keramische vezels, kunnen ze brand en hitte geruime tijd weerstaan.

Hoe werken brandwerende binnendeuren?

Brandwerende binnendeuren creëren een barrière tussen verschillende compartimenten in het gebouw. Deze deuren hebben, samen met brandwerende wanden en plafonds, het doel de verspreiding van rook en vuur te voorkomen. Vervolgens zorgt de speciale afdichting rondom de brandveilige deur ervoor dat rook of vuur niet kan ontsnappen, waardoor de fysieke en materiële schade beperkt blijft.

brandwerende deuren
Brandwerende binnendeuren die rook en vuur tegenhouden

Waarom zijn brandwerende binnendeuren belangrijk?

Brandwerende binnendeuren zijn bijzonder belangrijk. Ze vormen een onmisbare schakel in de passieve brandbeveiliging van een gebouw. Doordat rook en vuur niet vrij doorheen het gebouw kunnen circuleren, krijgen mensen de tijd om te ontsnappen en kan de brandweer vlot zijn werk doen. Daarnaast voorkomen brandwerende deuren vaak ook grote schade aan je eigendom en verminderen ze de kans op verwondingen of overlijden bij brand.

Conclusie

Ben jij de verantwoordelijke voor het ontwerp, de bouw of het onderhoud van een (bedrijfs)gebouw? Dan is het van groot belang dat je de juiste maatregelen neemt in termen van passieve brandbeveiliging. En zoals je wellicht gemerkt hebt spelen branddeuren daarin een noodzakelijke rol. Door deze deuren op een juiste manier te laten installeren en te onderhouden, zorg je dat de veiligheid van de mensen die in je gebouw werken of wonen, gewaarborgd blijft.

Het Instituut voor Brandveiligheid vzw (ISIB) duidde REI Projects aan als erkend plaatser van brandwerende deuren. Daardoor kan je er bij REI Projects zeker van zijn dat jouw brandwerende deuren volgens de geldende normen geplaatst worden.

nood aan onze oplossingen?

Soms is het interessant om verder te denken dan wat de wetgeving vraagt, REI projects helpt jou daar graag mee. Neem contact met ons op of bekijk onze referenties.

Nood aan een van onze brandveilige oplossingen?