BURNSTOP

"Is hout brandbaar? Ja, maar het gedrag tijdens brand kan verbeterd worden..."

De brandklasse van hout kan op 3 manieren verbeterd worden:

  • Vernis
  • Verf 
  • Impregnatie

 

Verf

Net zoals bij brandwerend schilderwerk op staal kan hout behandeld worden met verf. In dit geval wordt er geen brandwerendheid maar brandvertraging bekomen. Het hout krijgt dus een betere brandklasse. Normaal constructiehout kan bijvoorbeeld met deze techniek een brandklasse B s2 d0 bekomen. Ook andere houtsoorten en constructieonderdelen zijn getest (Multiplex, dennenhout, grenen, OSB enz).

Het type verf en de hoeveelheid die nodig is, wordt bepaald op basis van het type hout of constructieonderdeel. Brandvertragende verf op hout is standaard wit. Een beschermende eindlaag kan evenwel gekozen worden in een RAL kleur naar keuze. De verf kan aangebracht worden met de rol of met airless spuitmachine, afhankelijk van de omstandigheden. 

 

Vernis

Hout kan behandeld worden met vernissen. Toepassing en resultaat zijn dezelfde als bij verf. Brandvertragende vernis is een technisch product en kan niet vergeleken worden met standaard vernissen. Net zoals bij verf is de nodige hoeveelheid afhankelijk van het type hout of constructieonderdeel. Ook met vernis kan een brandklasse brandklasse B s2 d0 bekomen worden. Verschillende houtsoorten en constructieonderdelen zijn getest.

 

Impregnatie met Burnstop

Hout kan ook behandeld worden met Burnstop door middel van impregnatie of spray. Burnstop is een brandvertrangende oplossing die in het hout dringt. Na droging blijven de actieve stoffen achter die voor het brandvertragende effect en dus betere brandklasse zorgen. De impregnatie kan gebeuren in autoclaaf of op de werf (door te sprayen). Het type burnstop en de nodige hoeveelheid is opnieuw afhankelijk van het type hout of constructieonderdeel. Een voorstudie is dus van groot belang.

 

REI Projects is een erkend applicateur van Burnstop. Aarzel niet ons te contacteren voor uw project, een attest wordt steeds opgemaakt.

Onze partner Fire-Proof  is officieel invoerder van Burnstop.